Giraffer - En hel del om Giraffer











Giraffer

Giraffer

En manlig giraff kan bli mellan över fem och sex meter höga. De kvinnliga girafferna blir omkring en meter kortare 4-5 meter höga. Giraffen är världen högsta landdjur. Giraffer lever främst i östra och södra Afrika.

Giraffer drar nytta av sin längd genom att äta löv på träd som är oåtkomliga för andra djur.

Det är egentligen bara elefanten som också kan äta dessa löv och då oftast genom att bryta ner grenar eller att välta hela träd.

Fakta om Giraffer

Latinskt namnGiraffa camelopardalis
Engelskt namnGiraffe
Uppskattad populationomkring en halv miljon
UtbredningAfrika söder om Sahara
Dräktig15 månader
Max ålder25 år
Vikt upp till1900 kg
Höjd550 cm
Maxhastighet55 km/h
FienderLejon, krokodiler, hyenor och människor
FödaBlad, gräs och frukt
Giraffer finns framförallt i
Sydafrika, Botswana, Kenya
och Tanzania.

Utbredning för giraffer

Det finns bara giraffer naturligt i Afrika söder om Sahara. Giraffer kan inte klara sig i tätbeväxta områden utan gillar savanner och områden men lättare skog där de både kan se bra och har möjlighet att förflytta sig enkelt.

Giraffen är inte någon hotad art och det uppskattas finnas med än 500.000 giraffer i världen. Det finns mest giraffer i t.ex. Kenya, Tanzania, Sydafrika och Botswana.



Giraff

Se giraffer

Giraffer är lätta att se när man är ute på safari. Detta eftersom de är högre än de alla andra djur men även att de sticker upp över många av träden.

Det är dock svårare att komma riktigt nära en giraff eftersom de är relativt skygga djur och springer ofta iväg i god tid då den springer lite långsammare än sina fiender men är mer uthållig.

The Big Five

Även om giraffen är det längsta djuret på jorden ingår den inte i The Big Five, De Fem Stora afrikanska djuren. De dur som ingår istället för giraff är:

  • Lejonet
  • Elefanter som kan höras på långt håll när den knäcker grenar eller träd
  • Noshörningen
  • Leopard som är svårast att se av de fem stora
  • Den afrikanska buffeln