ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentHöjden på en giraff - Giraffen är världens högsta djur
A--0A-EG - IL - U2-0

Höjden på en giraff

Höjden på en giraff

Giraffhanarna blir betydligt större, längre och högre än giraffhonorna. En manlig giraff blir i genomsnitt en bit över 5 meter och de absolut längta girafferna kan bli nästan 6 meter höga.

En giraffhona blir cirka en meter lägre än giraffhanarna. Den normala längden för giraffhonor är mellan 4.1-4.5 meter.

Giraffens längd vid födseln

Giraffen är mest känd för sin längd och den är lång redan som liten. När en giraff föds, efter en dräktighet på 15 månader, är den omkring 170-180 cm lång och giraff amman föder sin giraffunge stående. Detta gör att giraffungen faller en ansenlig bit ner till marken.

H-EG - IL - U2-1

Giraffens hals

Giraffens hals

Giraffens hals utgör en knappt hälften av giraffens fulla längd. En giraffhals ha endast 7 halskotor precis som på oss människor. Giraffens halskotor är dock mycket utsträckta och förlängda jämfört med andra däggdjurs halskotor.

Totalt utgör halsen omkring knappt halva giraffens längd. En giraffhals kan bli 2.4 meter lång.

Andra djur använder giraffens längd

Djur som zebror och gnuer lever gärna i närheten av giraffer efter som de ofta upptäcker faror först och därmed skyddar även djur i dess närhet.

Giraffens gång

Giraffer

När en giraff går så upplevs gången mycket mjuk och följsam. Giraffen är passgångare vilket innebär att den rör båda på ena sidan samtidigt.

När giraffen springer i galopp ser det ut som att den rör sig i slow-motion. När giraffen galopperar så förflyttar den bakbenen så att de hamnar de framför frambenen. Då fullvuxna giraffer är jagade kan de komma upp i hastigheter på upp till 55 km/h.


Allt intressant att veta om giraffer

Här kan du hitta massor med intressant information och fantastiska fakta om giraffen och giraffens unge, giraffkalven, men även en del kul saker om giraffsläktet.

H-EG - IL - U2-2
I-EG - IL - U2-3


Meny - Giraffer
Till förstasidan på www.giraffer.seHögst upp på sidan om girafferLängst ned på sidan om giraffer
SverigeUtomlandsFöretagNyheter